مبانی نظری و پیشینه پژوهش ویژگی های شخصیت؛ در 42 صفحه ورد قابل ویرایش.
- تعریف شخصیت
- ویژگی های شخصیت
- شکل گیری شخصیت
- ماهیت شخصیت
- شخصیت شناس
- معرفت های سه گانه شخصیت شناس
- هسته و پوسته شخصیت
- روان شناسی رشد شخصیّت
- اختلافات شخصیّت
- نظریههای شخصیت
- نظریههای بیولوژیک
- نظریههای رفتاری
- نظریههای روان پویشی
- نظریههای انسانگرایانه
- شخصیت سالم از دیدگاه مکاتب مختلف روانشناسی
- مکتب روانکاوی
- روان شناسی فردی آدلر
- مکتب روانشناسی اریک اریکسون
- مکتب انسان گرایی کارل راجرز
- مکتب رفتارگرایی بی . اف . اسکینر
- مکتب شناختی ویلیام گلاسر
- مکتب هستی گرایی ویکتور فرانکل
- نظریه های شخصیّت
- نظریّه های شناختی شخصیّت
- نظریه های تیپ شناختی شخصیّت
- نظریه های شخصیت فروید(سطوح شخصیت)
- غرایز
- اضطراب
- مکانیزم های دفاعی
- نظریه های شخصیت یونگ
- نظریه های بشردوستان (انسان گرایانه) مازلو
- نظریه ویژگی های شخصیت
- نظریه گوردون آلپورت
- نظریه شخصیت ریموند کاتل
- نظریه سه بعد شخصیت آیزنک
- ارزیابی نظریه ویژگی های شخصیت
- تحقیقات مربوط به ویژگیهای شخصیت (داخلی و خارجی)
- منابع
بخشی از مبانی نظری:
صاحب نظران حوزه شخصیّت و روان شناسی از کلمۀ شخصیّت تعریفهای گوناگونی ارائه داده اند. از نظر ریشه ای، گفته شده است که کلمۀ شخصیّت که معادل کلمۀ Personality انگلیسی است درحقیقت از ریشه لاتین Persona گرفته شده که به معنی نقاب یا ماسکی بود که در یونان و روم قدیم بازیگران تئاتر بر چهره می گذاشتند. این تعبیر تلویحاً اشاره بر این مطلب دارد که شخصیّت هرکس ماسکی است که او بر چهرۀ خود می زند تا وجه تمیز او از دیگران باشد.
هیلگارد» (Hilgard) شخصیت را «الگوهای رفتار و شیوههای تفکر که نحوه سازگاری شخص را با محیط تعیین میکند تعریف کرده است در حالی که برخی دیگر «شخصیت» را به ویژگیهای «پایدار فرد» نسبت داده و آن را بصورت مجموعه ویژگیهایی که با ثبات و پایداری داشتن مشخص هستند و باعث پیش بینی رفتار فرد میشوندتعریف میکنند.
شخصیت به همه خصلتها و ویژگیهایی اطلاق میشود که معرف رفتار یک شخص است، از جمله میتوان این خصلتها را شامل اندیشه ، احساسات ، ادراک شخص از خود ، وجهه نظرها ، طرز فکر و بسیاری عادات دانست. اصطلاح ویژگی شخصیتی به جنبه خاصی از کل شخصیت آدمی اطلاق میشود (شولتز،1384).
بخشی از تحقیقات انجام شده:
اژه ای و همکاران (1390) در پژوهشی به بررسی رابطه ویژگیهای شخصیت با خودگزارش دهی تقلب تحصیلی در دانش آموزان دبیرستانی پرداخته است. یافته های این تحقیق که از 302 نفر از دانش آموزان دبیرستانی شهر تهران بدست آمده نشان می دهد؛ دو عامل شخصیتی وظیفه شناسی و توافق با خود گزارش دهی تقلب تحصیلی همبستگی منفی دارند. بقیه مولفه های شخصیت همبستگی مثبتی را دارا هستند.
کیم و همکاران (2013) در پژوهشی به بررسی تاثیر شخصیت و افسردگی بر کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به هموفیلی شدید در کره جنوبی پرداخته است. هدف این تحقیق بررسی تاثیر متغیرهای روانی اجتماعی از جمله افسردگی و شخصیت بر کیفیت زندگی بیماران مبتلا به هموفیلی شدید بوده است. یافته های این تحقیق که از 46 بیمار مبتلا به هموفیلی بدست آمده نشان داد بعد سازگاری ویژگی های شخصیت با بعد سلامت جسمانی همبستگی مثبت و معناداری را دارد، بعد آزاد اندیشی (انعطاف پذیری) با بعد روانی و اجتماعی کیفیت زندگی رابطه و همبستگی مثبتی دارد. بعد روانژندی با ابعاد کیفیت زندگی همبستگی منفی دارد. در مجموع یافته های تحقیق مذکور حاکی از آنست که ویژگیهای شخصیت و افسردگی تاثیر زیادی بر کیفیت زندگی مستقل از وضعیت فیزیکی دارند.